News Flash:

Poate ceapa sa scada colesterolul?

17 Aprilie 2019
180 Vizualizari | 0 Comentarii

Ceapa are o aroma puternica si un continut mare de compusi polifenolici numiti flavonoizi. Flavonoidele sunt antioxidanti si pot avea proprietati antiinflamatorii si de combatere a cancerului. Studiile sugereaza, de asemenea, ca ceapa poate ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol. Intr-un studiu, flavonoidele din ceapa au redus lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) sau colesterolul "rau" la persoanele obeze cu risc de boli cardiovasculare. Cercetatorii au atribuit acest lucru quercetinei, un flavonoid specific, un antioxidant care se gaseste in ceapa, dar si in alte legume si fructe. Lipoproteinele cu densitate ridicata (HDL) sau colesterolul "bun" nu au fost influentate.

Un alt studiu a analizat efectul extractului de ceapa asupra colesterolului la sobolani. Cercetatorii au observat o scadere semnificativa a nivelului de colesterol, desi nivelul trigliceridelor a ramas neschimbat. Unii dintre sobolani au primit extract de ceapa si sulfat de zinc, in timp ce altii au primit doar extract de ceapa sau sulfat de zinc. Rezultate mai bune au fost observate la sobolanii carora li sa administrat o combinatie de extract de ceapa si sulfat de zinc. Ceapa rosie poate fi benefica, de asemenea. Intr-un studiu publicat in Food and Function, hamsterii de sex masculin au fost hraniti cu o dieta bogata in colesterol. Unele diete pentru sobolani au fost completate cu pulbere de ceapa rosie. Sobolanii care au primit pulberea de ceapa rosie au inregistrat niveluri scazute de colesterol LDL si au mentinut niveluri ridicate ale colesterolului HDL. Cercetarea a fost prima de acest gen in care s-a folosit ceapa rosie.

Ceapa, diabetul si colesterolul. Persoanele cu diabet zaharat au un risc crescut pentru boli cardiovasculare si accident vascular cerebral. Diabetul deseori scade colesterolul HDL si creste LDL colesterolul si trigliceridele. Este important ca persoanele cu diabet zaharat sa-si mentina colesterolul sub control. Un studiu a examinat efectele combinarii medicamentului metformin si extract de ceapa. Sobolanilor cu diabet zaharat li s-a administrat aceasta combinatie, iar cercetatorii au observat o reducere a nivelului de glucoza din sange si a nivelului total de colesterol. In ciuda rezultatelor incurajatoare, cercetatorii nu sunt siguri cum extractul de ceapa ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Multe dintre studii au examinat doar efectele cepei asupra colesterolului la animale. Au existat studii limitate la om. Sunt necesare mai multe cercetari.

Crud vs. gatit. Majoritatea cercetarilor asupra cepei au fost facute folosind ceapa cruda sau extracte concentrate de ceapa. Nu este clar cum sunt afectate substantele nutritive din ceapa cand leguma este gatita la caldura. Nivelurile de quercitina nu sunt modificate atunci cand ceapa este gatita la foc mic, in schimb, acest antioxidant este transferat in apa de gatit sau in alt lichid. Ca rezultat, ar putea fi mai bine sa consumati ceapa cruda sau gatita putin, la temperaturi mic. Flavonoidele sunt concentrate mai ales in straturile exterioare ale unei ceapa. Pentru a pastra cat mai mult din ele, aveti grija sa nu cojiti prea mult din ceapa.

Nutritie. Cand vine vorba de nutritie, nu toate cepele sunt create egale. Un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry a comparat valoarea nutritiva a 10 soiuri de ceapa. Dintre soiurile testate, s-a constatat ca salota contine cel mai mare continut de fenol si activitate antioxidanta. Ceapa galbena a ajuns in fruntea listei pentru cel mai mare continut de flavonoide. 

Masuri de precautie. Cei mai multi oameni tolereaza bine ceapa atunci cand e consumata in cantitati mici. Desi rara, unii oameni pot avea o reactie alergica la ceapa. Unele medicamente pot, de asemenea, interactiona cu ceapa. Trebuie sa fiti precauti daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente: acid acetilsalicilic, litiu, medicamente antidiabetice, medicamente anticoagulante sau antiplachetare, medicamente care afecteaza ficatul, cum ar fi acetaminofen, clorzoxazona, etanol, teofilina si unele anestezice.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ceapa flavonoizi ceapa rosie interactiune ceapa-medicamente
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1556 (s) | 36 queries | Mysql time :0.019807 (s)