News Flash:

Microplasticul din hrana ta. Iata cum iti afecteaza sanatatea

28 Noiembrie 2018
28 Vizualizari | 0 Comentarii

Majoritatea oamenilor folosesc plastic in fiecare zi. Acest material nu este biodegradabil, dar in timp se rupe in bucati mici numite microplastic, care pot fi daunatoare mediului. Acestea sunt definite ca particule de plastic mai mici de 5 mm in diametru, sunt comune apelor, atat celor curgatoare, cat si celor statice, solului si sunt adesea consumate de animale. O serie de studii in anii 1970 au inceput sa investigheze nivelurile de microplastic din oceane si au descoperit niveluri ridicate in Oceanul Atlantic, in largul coastelor SUA. In zilele noastre, ca urmare a utilizarii din ce in ce mai mari a plasticului din lume, exista mult mai multe materiale plastice in rauri si oceane. Se estimeaza ca 8,8 milioane de tone de deseuri de plastic intra in oceane in fiecare an. O cantitate de peste 250.000 de tone din acest material plastic pluteste in prezent pe mare, in timp ce restul probabil este pe fund si la tarm.

Microplasticul in alimentatie. Bucatele mici de plastic se gasesc tot mai mult in multe medii diferite, iar produsele alimentare nu fac exceptie. Potrivit unui studiu, care a 15 marci diferite de sare marina, a gasit pana la 273 particule microplastice per kilogram de sare. Alte studii au gasit pana la 600 de fibre pe kilogram de miere si pana la aproximativ 109 fragmente microplastice per litru de bere. Cu toate acestea, cea mai obisnuita sursa de microplastic din produsele alimentare o reprezinta fructele de mare. Inevitabil, particulele de microplastic ajung sa fie consumate de pesti si alte organisme marine. Un studiu recent a constatat ca microplasticul este prezent chiar si in speciile aflate la mare adancime. Mai mult, midiile si stridiile prezinta un risc mult mai mare de contaminare decat majoritatea celorlalte specii. Un studiu recent a constatat ca cele recoltate pentru consum uman au avut 0,36-0,47 particule de microplastic pe gram, ceea ce inseamna ca consumatorii de crustacee ar putea ingera pana la 11.000 de particule de microplastic pe an.

Microplasticul ne afecteaza sanatatea? Desi un numar de studii au aratat ca exista microplastic in alimente, este inca neclar ce efect ar putea avea asupra sanatatii dumneavoastra. Pana acum, foarte putine studii au examinat modul in care particulele de microplastic ne afecteaza sanatatea. Ftalatii, un tip de substante chimice utilizate pentru a face flexibil materialul plastic, favorizeaza dezvoltarea cancerului de san, potrivit unui studiu. O cercetare a examinat efectele microplasticului la soarecii de laborator. Acestea s-au acumulat in ficat, rinichi si intestine si au crescut nivelul stresului oxidativ in ficat. De asemenea, au crescut nivelul unei molecule care poate fi toxica pentru creier. S-a aratat ca microparticulele, inclusiv microplasticul trec din intestine in sange si potential in alte organe.

De asemenea, au fost gasite materiale plastice la om. Un studiu a constatat ca fibrele de plastic au fost prezente in 87% din plamanii umani studiati. Cercetatorii au presupus ca aceasta este consecinta poluarii din aer. Bisfenolul A (BPA) este una dintre cele mai bine studiate substante chimice din plastic. Acesta se gaseste de obicei in ambalaje din plastic sau in recipiente de depozitare a alimentelor si poate contamina mancarea. Unele dovezi au aratat ca BPA poate interfera cu hormonii reproducatori, in special la femei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

microplastic alimente sare bisfenol a ftalati boli
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1753 (s) | 36 queries | Mysql time :0.020832 (s)