News Flash:

Jumatate din femeile de 50 de ani au aceasta afectiune

5 Decembrie 2018
1407 Vizualizari | 0 Comentarii

Fibromul uterin este cea mai frecventa tumoare benigna uterina. Se estimeaza ca jumatate din numarul femeilor care ajung la varsta de 50 de ani au cel putin un fibrom uterin. Boala este cea mai frecventa tumoare benigna uterina si se estimeaza ca jumatate din numarul femeilor care ajung la varsta de 50 de ani au cel putin un fibrom uterin. Dr. Corina Mat, medic specialist obstetrica – ginecologie la Peltecu Medical si Spitalul Filantropia din Bucuresti explica, pentru Adevarul, din ce cauza apare aceasta tumoare in interiorul uterului si care sunt solutiile de tratament. „Cauzele incriminate in cazul fibromului uterin sunt multiple si dintre ele fac parte istoricul familial de fibroame uterine, rasa – potrivit statisticilor rasa neagra are un risc mult mai crescut – stimularea estrogenica, obezitatea, consumul de carne rosie, sarcina sau consumul de alcool“, enumera medicul. 

Potrivit specialistului, aceasta tumoare are doua tipuri principale de tratament: medical si chirurgical. „Tratamentul medical are, in general, scopul de a reduce simptomatologia asociata fibromului si nu de a duce la disparitia fibromului. Au fost utilizate multiple tratamente medicamentoase si dispozitive precum: contraceptivele  estro-progestative cu efecte neclare asupra eficacitatii acestui tratament; agonistii de Gn-Rh care induc o stare de menopauza, ceea ce poate reduce simptomatologia fibromului, dar cu dezavantajul ca nu poate fi administrat pe termen lung. La acestea se adauga alte metode precum implantarea unui dispozitiv intrauterin cu levonogestrel – cu rolul reducerii sangerarii asociate fibroamelor uterine; modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici de tipul Raloxifen, care au fost utilizati pentru reducerea dimensiunii fibroamelor uterine in menopauza sau modulatori selectivi de receptorilor de progesteron. Uripristal acetat sau Esmya este utilizat pentru tratamentul fibroamelor cu efecte de reducere a dimensiunilor acestora si de ameliorare a simptomatologiei asociate fibromului“, adauga medicul.

Riscurile interventiei chirurgicale sunt similare oricarei interventii chirurgicale, adica riscul de infectie, de sangerare, de lezare a altor organe. „Miomectomia care inseamna doar excizia fibromului este o interventie ce se poate realiza minim invaziv pe cale laparoscopica, in acest fel recuperarea este rapida in maxim 10 zile. Miomectomia clasica necesita un timp mai mare de recuperare, durerea fiind mult mai importanta datorata laparotomiei  - incizia la nivelul abdomenului. In cazul miomectomiilor cu deschiderea cavitatii uterine se indica contraceptie pentru 3-6 luni post-interventional in vederea cicatrizarii complete a miometrului inaintea obtinerii unei sarcini. Rareori, miomectomia se poate complica cu pierderea uterului in totalitate, din cauza unor hemoragii intraoperatorii necontrolabile.“ Dupa operatie se recomanda  o perioada de repaus fizic de 1-3 saptamani, in functie de calea de abord laparoscopica sau clasica.

„Se impune si repausul sexual de aproximativ 4 saptamani postoperator, avand in vedere ca la laparoscopie uterul este manipulat si colul poate fi deschis. Femeile operate pentru fibrom uterin, dupa perioada de refacere postoperatorie, pot avea o viata normala. Totusi, este recomandat ca, in cazul in care doresc obtinerea unei sarcini, acest lucru sa se realizeze la intervalul recomandat de medic, avand in vedere ca in timp exista posibilitatea aparitiei altor fibroame uterine.“ In cazul fibroamelor tratate prin miomectomie cu deschiderea cavitatii uterine sarcina poate fi obtinuta la 3-6 luni dupa interventie, in functie de particularitatea fiecarei paciente. In cazul miomectomiei histeroscopice se poate incerca obtinerea sarcinii chiar din luna urmatoare, dupa o menstruatie normala.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fibrom miomectomia chist ovarian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2422 (s) | 36 queries | Mysql time :0.098970 (s)