News Flash:

De ce inflamatiile netratate pot duce la cancer

17 Aprilie 2019
1731 Vizualizari | 0 Comentarii

Cancerul poate fi declansat de "focul continuu" al inflamatiilor existente in organism. Circa 20% dintre tumori au legatura cu inflama­tiile netratate. "Ele constituie un teren favorabil pen­tru boala canceroasa. Si esofagitele, cistitele, infla­matiile cronice ale membranei vezicii urinare, afec­tiunile inflamatorii ale intestinului sau infectiile gastrice cu Helicobacter pylori sporesc pericolul ca organul in cauza sa sufere o degenerare maligna a celulelor", declara specialistii. Toate acestea fac din inflamatiile cronice una dintre cele mai mari pro­vo­cari cu care se confrunta medicina secolului XXI.

Categoria celor afectati de inflamatii s-a extins aproape exploziv in ultimele decenii. Daca ne ui­tam doar la numarul pacientilor diagnosticati cu boala Crohn, observam ca el a crescut de zece ori intre 1950 si 1990. Sute si sute de mii de europeni se chinuie cu aceasta enterita sau cu o alta pato­logie, inrudita indeaproape cu ea: colita ulcerativa. Principalele simptome sunt: durerile abdominale, diareea recurenta, sangerarile intestinale si cram­pe­le. La persoanele cu afectiuni inflamatorii cro­nice ale intestinului, mucoasa se deterioreaza si devine mai permeabila. Bacteriile care compun flo­ra patrund in peretele intestinal. In aceasta situatie, organismul nu mai are la dispozitie alta optiune (de aparare) decat intretinerea permanenta a inflama­tiei. Mucoasa nu-si mai poate indeplini corect me­ni­rea de bariera protectoare, asadar ea permite agen­ti­lor patogeni sa traverseze peretele intes­tinu­lui, pen­tru a migra spre diferite organe si a se fixa acolo.

Ipoteza barierei intestinale slabite ofera medi­cilor o abordare cu totul noua a tratamentului apli­cat afectiunilor inflamatorii. In prezent, terapia ur­mareste tinerea sub control a focarului inflamator din intestin, articulatii sau plamani si combaterea durerilor. In functie de localizarea si de gradul infla­matiei, se intrebuinteaza diverse preparate, de la medicatia curenta administrata in astfel de situatii, ca Diclofenac si Ibuprofen, la cortizon - dezinfla­ma­torul absolut - si imunosupresoare. Aceste sub­stante (ex. Methotrexat, Leflunomide, Sulfasala­zine) reduc activitatea celulelor speciale, caracte­ristice inflamatiei, de pilda in artrita reumatoida. Atunci cand bolnavul nu raspunde satisfacator la tra­ta­mentul clasic, se utilizeaza anticorpii tera­peu­tici, care reusesc de multe ori sa atenueze infla­ma­tia. Datorita preparatelor farmaceutice moderne, astazi nu se mai moare din cauza unei inflamatii intestinale. Terapiile standard de tipul celor enume­rate pot sa ame­lio­reze simptomele, sa ajute la evi­tarea complicatiilor si sa daruiasca pacientilor ani indelungati de viata linistita, netulburata de sufe­rinte. D.F.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

inflamatii netratate cauze cancer tratament cancer
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1808 (s) | 26 queries | Mysql time :0.013025 (s)