News Flash:

Cum ti-ar putea afecta longevitatea personalitatea ta

22 Noiembrie 2018
68 Vizualizari | 0 Comentarii

Trasaturile noastre de personalitate pot influenta multe din alegerile pe care le facem si ne pot modifica diferite aspecte ale vietii noastre. Un nou studiu sugereaza acum ca trasaturile de personalitate ale unei persoane in adolescenta pot ajuta la prezicerea longevitatii ei. Recent, diferite studii au indicat faptul ca profilurile de personalitate ale oamenilor in viata mijlocie pot prezice daca sunt sau nu susceptibile de a se bucura de o viata lunga. Cu toate acestea, trasaturile de personalitate se schimba si se adapteaza pe tot parcursul vietii unei persoane, iar acest lucru se poate intampla din cauza diferitilor factori care, in sine, se refera la riscul de mortalitate.

Din acest motiv, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Rochester Medical Center din New York, Institutul American de Cercetare din Washington DC si Universitatea din Illinois, Champaign-Urbana au decis sa analizeze trasaturile de personalitate in timpul adolescentei, pentru a vedea daca acestea ar putea fi utilizate ca predictori ai riscului de mortalitate. Cercetatorii au analizat trasaturile personale adaptative ale mii de persoane care au fost elevi de liceu in 1960 si apoi au cautat legaturi intre aceste trasaturi si durata de viata a persoanelor fizice. Un raport de studiu - al carui prim autor este Benjamin Chapman de la Universitatea din Rochester Medical Center - a aparut in aceasta saptamana in The BMJ si prezinta rezultatele in detaliu.

Echipa de cercetare a lucrat cu datele colectate prin intermediul proiectului Talent Study, un studiu la nivel national al studentilor de liceu din Statele Unite. Pentru studiul actual, cercetatorii au analizat informatii pentru elevii din 1.226 de licee din SUA din 1960, care au reprezentat aproximativ 5% din toate liceele din SUA., la acea data. In total, autorii au avut acces la datele a 377.016 de studenti care aveau intre 13 si 18 ani la momentul initial si care au efectuat numeroase teste psihologice si chestionare pe o perioada de 2 zile sau 4 zile. Unele dintre aceste date au inclus informatii despre mediile educationale ale parintilor studentilor, plus locurile de munca, veniturile si proprietatea acestora. Mai mult, echipa avea detalii despre trasaturile de personalitate ale elevilor.

In acel moment, Studiul Talentului de Proiect a evaluat 10 trasaturi de personalitate care pareau cruciale pentru dezvoltarea si succesul adolescentilor. Aceste trasaturi au fost calmul, sensibilitatea sociala (empatia), impulsivitatea, conducerea (determinata de un sentiment de responsabilitate si autodeterminare), vigoarea (a fi energic), increderea in sine, ordinea, sociabilitatea, cultura (curiozitate) si personalitate matura (orientata spre scop). Cercetatorii actuali au redus apoi lista caracteristicilor de personalitate cheie la cinci: agreabilitate, extraversiune, constiinciozitate, deschidere si neuroticism. Pentru analiza finala, echipa a luat in considerare datele a 26.845 de participanti din 1.171 de scoli. Acesti participanti aveau, de asemenea, inregistrari disponibile prin Indexul de deces national pana in 2009. Pe o perioada medie de urmarire de 48 de ani, 13,12% dintre acesti participanti au decedat, au observat cercetatorii. Conform analizei lor, acei indivizi care au inregistrat un grad ridicat de calm, sensibilitate sociala (empatie), ordine, curiozitate si grad de maturitate, dar un scor scazut pe impulsivitate, pareau sa aiba un risc relativ mai scazut de moarte de toate cauzele pe toata perioada de urmarire. Factori precum originea etnica si familiala, observa cercetatorii, nu au influentat in mod semnificativ aceasta asociere.

Cautarea unei explicatii. Cu toate acestea, cercetatorii observa ca asociatiile dintre anumite trasaturi de personalitate si longevitate nu indica neaparat o relatie cauza-efect, deoarece studiul a fost observator. De asemenea, ei avertizeaza ca nu au ales intregul esantion de populatie in mod aleatoriu, ca nu aveau informatii despre etnie pentru toti participantii si ca nu distingeau cauzele mortii. Toate aceste limitari s-ar putea sa fi influentat rezultatele studiului. Totusi, cercetatorii sustin ca punctele forte ale concluziilor lor constau in faptul ca au analizat o astfel de bogatie de date care au parcurs aproape 50 de ani. Cercetatorii sugereaza in continuare ca legatura dintre longevitate si personalitate poate fi explicata prin toate modurile in care trasaturile de personalitate in perioada de importanta de dezvoltare a adolescentei pot conduce la alegeri cruciale ale stilului de viata, precum si traiectoriile personale. 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

trasaturi personalitate adolescenta longevitate constiinciozitate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1606 (s) | 26 queries | Mysql time :0.015436 (s)