News Flash:

Ce trebuie sa stiti despre cleptomania. Care sunt semnele si simptomele

17 Aprilie 2019
428 Vizualizari | 0 Comentarii

Cleptomania este o afectiune caracterizata printr-o dorinta irezistibila de a fura. Oamenii vor fura obiecte de care nu au neaparata nevoie, pe care si le-ar putea permite sa le cumpere, sau care au o valoare monetara foarte mica sau nu. Persoanele cu cleptomanie prezinta un soi de tensiune de care pot scapa prin comiterea furtului. Cleptomania apare adesea in timpul adolescentei si apare mai frecvent la femei decat la barbati. Deoarece furtul este ilegal, aceasta tulburare poate duce la consecinte juridice semnificative. Persoanele cu cleptomanie se pot confrunta cu arestarea, judecata si incarcerarea ca urmare a simptomelor lor. Un studiu al pacientilor clinici a constatat ca mai mult de 68% dintre cei cu cleptomanie au fost arestati pentru furt; peste 20% dintre acesti pacienti au fost condamnati si incarcerati pentru actiunile lor.

Semne si simptome. Unele dintre simptomele cheie ale cleptomaniei includ: un esec repetat de a rezista impulsului de a fura; furtul de elemente care nu au valoare sau de care nu este nevoie; sentimente de usurare sau placere in timpul furtului. Conform criteriilor de diagnostic stabilite de Asociatia Americana de Psihiatrie in DSM-5, cleptomania se caracterizeaza printr-o incapacitate repetata de a rezista nevoii de a fura. Persoanele cu aceasta afectiune se confrunta cu o acumulare de tensiune inaintea furtului si o eliberare ulterioara de anxietate si tensiune atunci cand comite un furt. Rezultatul furtului are sentimente de multumire, usurare si chiar placere. In timp ce furtul poate usura tensiunea pe care individul o intampina, gestul este urmat de sentimente de vinovatie, rusine si remuscari.

Este important sa retineti ca cleptomania nu implica furtul pentru castig personal. Oamenii cu aceasta conditie nu fura lucruri pe baza unui stimulent financiar sau pentru ca acestia cer substantele pe care le iau. Aceste furturi nu sunt, de asemenea, legate de faptul ca nu sunt in masura sa isi permita elementele in cauza. In multe cazuri, elementele in sine pot avea o valoare mica sau nici o valoare monetara. Uneori, un individ cu cleptomanie va stoca elementele furate undeva, adesea in locuri in care nu pot fi vazute si/sau folosite. Altii ar putea sa se elibereze de obiectele furate, dandu-le prietenilor si familiei sau chiar returnandu-le la locul unde au fost luate. Episoadele de furt, de regula, nu implica o planificare elaborata si se produc adesea spontan. Persoanele cu aceasta afectiune pot fi intr-un cadru public, cum ar fi un mall sau supermarcet, atunci cand apare nevoia de a fura. Intensitatea acestei nevoi poate varia. Persoanele cu aceasta afectiune pot evita comiterea furturilor atunci cand probabilitatea este ridicata de detectarea furtului lor, cum ar fi atunci cand personalul din magazin sau cele de paza sunt in apropiere.

Tulburari care se pot asocia cu cleptomania. Cleptomania se deosebeste de furtul obisnuit, deoarece hotii isi planifica, de obicei, furturile si fac asta pentru a obtine articolele pe care le doresc, dar pe care nu si le pot permite. Persoanele cu cleptomanie, pe de alta parte, fura spontan pentru a usura tensiunea care continua sa se dezvolte daca nu actioneaza. cleptomania poate sa apara singura, dar apare adesea si alaturi de alte conditii. Persoanele cu aceasta afectiune pot fi predispuse la consumul de substante si la anxietate, precum si la alte tulburari asociate cu controlul impulsurilor. Alte tulburari care pot aparea impreuna cu cleptomania includ: tulburari de dispozitie; tulburare de panica; tulburare de anxietate; tulburare obsesiv-compulsiva; alte tulburari de control al impulsului. Afectiunea a fost, de asemenea, dovedita a fi asociata cu utilizarea alcoolului. Unii experti sugereaza ca poate exista un tip de legatura genetica partajata intre tulburarile de consum de substante si cleptomanie.

Potrivit studiilor, 59% din persoanele cu cleptomanie sunt, de asemenea, diagnosticate cu o tulburare afectiva la un moment dat in viata lor. Studiile sugereaza, de asemenea, rate de co-morbiditate la fel de mari cu alte afectiuni psihiatrice, incluzand tulburari de anxietate, tulburare bipolara si tulburari de alimentatie. Intre 43 si 55% dintre persoanele cu cleptomanie au fost, de asemenea, identificate ca avand o tulburare de personalitate - tulburarea de personalitate paranoida si tulburarea de personalitate histrionica fiind cele mai comuna. Pentru a diagnostica cleptomania, trebuie mai intai stabilit ca simptomele nu pot fi explicate mai bine de o alta stare psihiatrica, cum ar fi tulburarea de comportament sau tulburarea de personalitate antisociala.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

kleptomania rusine remuscare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1583 (s) | 36 queries | Mysql time :0.021491 (s)