Sfatul medicului

Cat de periculoase sunt alunitele rosii? Legatura dintre acestea si afectarea ficatului

Publicat: 05 iul. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cat de periculoase sunt alunitele rosii Legatura dintre acestea si afectarea ficatului
25

Alunitele rosii cunoscute si sub numele de "angioame cherry" sau angioame senile sunt niste anomalii vasculare care se pot dezvolta pe majoritatea ariilor corpului. Acestea apar de obicei la persoane trecute de 30 de ani, mai ales la cele cu piele alba; colectarea vaselor mici de sange in interiorul unui angiom ii confera un aspect rosu. De obicei, aceste alunite nu sunt motiv de ingrijorare, insa daca acestea sangereaza, isi schimba dimensiunea, forma sau culoarea, discutati cat mai repede cu un medic. Acestea ar putea fi simptome ale cancerului de piele.

Cum arata un angiom cherry? Un astfel de angiom este de multe ori rosu stralucitor, de forma rotunda sau ovala, si de dimensiune mica – variaza de la un mic punct pana la aproximativ un sfert de un centimetru in diametru. Unele angioame cirese apar netede, in timp ce altele apar usor ridicate. Sangerarea poate aparea daca angiomul este zgariat, frecat sau taiat.

Cauzele angioamelor cherry. Cauzele exacte ale aparitiei angioamelor cherry nu sunt cunoscute, dar poate exista un factor genetic. Cercetarile au aratat ca aceste angioame sunt alcatuite din aglomerari de vase sangvine dilatate, care sunt localizate foarte aproape de suprafata pielii. De asemenea, au fost legate de sarcina, expunerea la substante chimice, anumite conditii medicale si clima. Exista, de asemenea, o legatura intre alunitele rosii si varsta. Ele incep de multe ori sa apara atunci cand indivizii ajung la varsta de 30 de ani si par sa creasca in marime si numar cu varsta. Pe masura ce imbatranim, pe corp, in special in zona gatului, trunchi si brate pot sa apara tot mai multe astfel de alunite. Un studiu a remarcat faptul ca peste 75% dintre persoanele cu varsta peste 75 de ani le au.

Cum pot fi tratate alunitele rosii. In mod normal, nu este cazul sa le tratati, dar daca din motive estetice va doriti sa le eliminati, trebuie sa stiti ca aveti cateva modalitati. De asemenea, s-ar  putea sa fie nevoie sa le eliminati daca acestea se afla intr-o zona care poate fi lovita cu usurinta, ceea ce poate duce la sangerari regulate. Iata cateva proceduri comune pentru inlaturarea alunitelor rosii: 1. Electrocauterizare. Aceasta metoda chirurgicala de tratament implica arderea angiomului prin utilizarea curentului electric furnizat de o sonda mica. Pentru aceasta procedura, veti avea, de asemenea, un tampon de impamantare asezat undeva pe corpul dvs. pentru a impamanta restul corpului dvs. dintr-un val de electricitate. 2. Criochirurgia. Acest procedeu implica inghetarea angiomului cu azot lichid. Frigul extrem va distruge alunita. Este o procedura rapida si relativ usoara. In cele mai multe cazuri veti avea nevoie doar de o sesiune de tratament, iar azotul lichid este, de obicei, pulverizat numai pentru aproximativ 10 secunde. Rana nu necesita multa grija dupa aceea.

3. Operatie cu laser. Acest tip de interventie chirurgicala implica utilizarea unui laser pulsator de colorare (PDL) pentru a scapa de angiomul cherry. PDL este un laser galben concentrat care da suficienta caldura pentru a distruge leziunea. Aceasta metoda este rapida si se face in regim ambulatoriu. In functie de cat de multe angioame aveti, este posibil sa aveti nevoie intre una si trei sesiuni de tratament. Aceasta interventie chirurgicala poate provoca vanatai usoare, care pot dura pana la 10 zile pana se vindeca. 4. Excizie chirurgicala. Aceasta procedura implica inlaturarea angiomului din partea superioara a pielii. Excizia este o alternativa la interventia chirurgicala invaziva care ar implica taierea leziunii si folosirea cusaturilor sau a suturilor pentru a inchide rana.

Daca observati orice modificare a aspectului unei alunite rosii, programati o intalnire cu medicul dumneavoastra. Acesta va putea exclude afectiuni grave, cum ar fi cancerul de piele. Medicul dumneavoastra poate decide sa efectueze o biopsie, care implica indepartarea si examinarea unui mic esantion din zona sau a intregii leziuni, pentru a diagnostica sau a exclude alte conditii. De asemenea, daca observati o aparitie brusca a mai multor leziuni, vizitati un medic, deoarece acestea ar putea fi un alt tip de angiom. Desi rare, aceste angioame ar putea semnala o problema in curs de dezvoltare, cum ar fi afectarea hepatica – unii cercetatori considera ca angiomul cheery are o valoare acceptabila de diagnostic pentru steatoza hepatica  nealcoolica.

Adauga un comentariu