News Flash:

Acestea fac parte dintr-o dieta sanatoasa. Descopera care sunt grasimile bune

10 August 2019
149 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: RON (0.0000)
USD: RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Toate grasimile au o structura chimica similara: un lant de atomi de carbon legati de atomi de hidrogen. Ceea ce face ca o grasime sa fie diferita de alta este lungimea si forma lantului de carboni si numarul de atomi de hidrogen conectati la atomii de carbon. Aparent mici diferente de structura se traduc in diferente cruciale de forma si functie. Grasimile bune provin in principal din legume, nuci, seminte si peste. Acestea difera de grasimile saturate, avand mai putini atomi de hidrogen legati la lanturile de carbon. Grasimile sanatoase sunt lichide la temperatura camerei, nu sunt solide. Exista doua mari categorii de grasimi benefice: grasimi mononesaturate si polinesaturate.

Grasimi mononesaturate. Acestea au o singura legatura dubla carbon-carbon, iar aceasta structura le face sa fie lichide la temperatura camerei. Surse bune de grasimi mononesaturate sunt uleiul de masline, uleiul de arahide, uleiul de canola, avocado si majoritatea nucilor, precum si uleiul de sofranel si de floarea soarelui. Ideea ca grasimilor mononesaturate ar putea fi sanatoase a provenit din Studiul celor sapte tari din anii '60. Acesta a dezvaluit ca oamenii din Grecia si din alte parti ale regiunii mediteraneene s-au bucurat de o rata scazuta a bolilor de inima, in ciuda unei diete bogate in grasimi. Principala grasime din dieta lor nu a fost insa grasimea saturata de animale, comuna in tarile cu rate mai mari de boli de inima. Era ulei de masline, care contine in principal grasimi mononesaturate. Aceasta constatare a produs o crestere a interesului pentru uleiul de masline si "dieta mediteraneana", considerata azi o alegere sanatoasa. Desi nu exista un aport zilnic recomandat de grasimi mononesaturate, medicii recomanda utilizarea lor pe cat posibil impreuna cu grasimile polinesaturate pentru a inlocui grasimile saturate si pe cele trans.

Grasimile polinesaturate. Cand turnati ulei de gatit lichid intr-o tigaie, exista sanse mari sa utilizati grasimi polinesaturate. Ulei de porumb, ulei de floarea-soarelui si ulei de sofranel sunt exemple obisnuite. Grasimile polinesaturate sunt grasimi esentiale. Asta inseamna ca sunt necesare pentru functii normale ale corpului, dar corpul nu le poate face. Deci trebuie sa le obtineti din mancare. Grasimile polinesaturate sunt utilizate pentru a construi membranele celulare si acoperirea nervilor. Sunt necesare pentru coagularea sangelui, miscarea muschilor.

O grasime polinesaturata are doua sau mai multe legaturi duble in lantul sau de carbon. Exista doua tipuri principale de grasimi polinesaturate: acizii grasi omega-3 si acizii grasi omega-6. Numerele se refera la distanta dintre inceputul lantului de carbon si prima legatura dubla. Ambele tipuri ofera beneficii pentru sanatate. Consumul grasimilor polinesaturate in locul grasimilor saturate sau a carbohidratilor extrem de rafinati reduce nivelul colesterolului LDL daunator si imbunatateste profilul colesterolului. De asemenea, scade trigliceridele. Surse bune de acizi grasi omega-3 includ pesti grasi, precum somon, macrou si sardine, seminte de in, nuci, ulei de canola. Acizii grasi Omega-3 pot ajuta la prevenirea si chiar tratarea bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral.

Pe langa reducerea tensiunii arteriale, cresterea HDL si scaderea trigliceridelor, grasimile polinesaturate pot ajuta la prevenirea aparitiei ritmurilor cardiace letale. Studiile sugereaza, de asemenea, ca ar putea ajuta la reducerea necesitatii tratamentului cu corticosteroizi la persoanele cu artrita reumatoida. Studiile care leaga omega-3 de o gama larga de alte beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea riscului de dementa, sunt neconcludente, iar unele dintre ele prezinta defecte majore. Acizii grasi Omega-6 au fost, de asemenea, legati de protectia impotriva bolilor de inima. Alimentele bogate in acid linoleic si alti acizi grasi omega-6 includ uleiuri vegetale, cum ar fi sofranel, floarea soarelui, nuci si porumb.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

grasimi sanatoase mononesaturate polinesaturate avocado nuci omega 6
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2101 (s) | 36 queries | Mysql time :0.027047 (s)